ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ

Ενδοσκόπια Αυξημένης Υψηλής Ευκρίνειας ( Full  High Definition )

Η εξέλιξη στην τεχνολογία των  γαστροσκοπίων και κολονοσκοπίων έχει καταφέρει να προσφέρει εικόνα με υψηλή ανάλυση, που επιτρέπει στον ιατρό να βλέπει λεπτομέρειες που δεν θα έβλεπε με τα συνηθισμένα ενδοσκόπια. Μπορεί έτσι να βλέπει πιο μικρές βλάβες νωρίτερα από ότι με τα συνήθη ενδοσκόπια.

Η τεχνολογία των ενδοσκοπίων Αυξημένης Υψηλής Ευκρίνειας μεταχειρίζεται σύγχρονες τεχνικές (i-scan , NBI ) με τις οποίες μπορεί να ενισχύσει την εικόνα από τα βαθύτερα στρώματα κάτω από την επιφάνεια του βλεννογόνου ή να μεγεθύνει τις αντιθέσεις.

Τα συνήθη ενδοσκόπια (SD) έχουν ανάλυση ~420 pixels.   O χαρακτηρισμός Υψηλή Ευκρίνεια ξεκινάει από το 720 pixels. Αλλά ακόμα κι αυτό  υστερεί σημαντικά μπροστά στα 1200 pixels που έχουν τα Full High Definition ενδοσκόπια, σαν αυτά που χρησιμοποιούμε στην Ενδοσκόπηση -Κέρκυρας.

 

Αποστείρωση και απολύμανση ενδοσκοπίων

Αν δεν ακολουθεί κανείς τις αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές για τον καθαρισμό/ αποστείρωση των οργάνων μπορεί να μεταφέρει μικρόβια και ιούς από ασθενή σε άλλον ασθενή, αφού τα ενδοσκόπια επαναχρησιμοποιούνται.  Η Ενδοσκόπηση -Κέρκυρας χρησιμοποιεί τις αυστηρότερες προδιαγραφές που υπάρχουν με ειδικά Πλυντήρια Υπερήχων , Αυτόκαυστους Κλιβάνους , Πλυντήρια Ενδοσκοπίων και ειδικά Στεγνωτήρια.

Ο κ. Αντώνης Κογεβίνας είναι ομιλητής και συνδιοργανωτής των Ειδικών Σεμιναρίων για την Απολύμανση και Αποστείρωση Ενδοσκοπικών οργάνων που οργανώνει η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία,  προκειμένου να εκπαιδεύσει νοσηλευτές κα ιατρούς στο θέμα αυτό.

 

Ανώδυνες ενδοσκοπήσεις με χρήση καταστολής και με ασφάλεια (παρουσία Αναισθησιολόγου)

Είναι σημαντικό να μην ταλαιπωρείται ο εξεταζόμενος από την ενδοσκόπηση. Για τον λόγο αυτό χορηγείται καταστολή - αυτό που στην καθομιλουμένη λέγεται “μέθη”.  Η καταστολή βοηθάει ώστε ο εξεταζόμενος να μην αντιλαμβάνεται τη διαδικασία της εξέτασης. Είναι σημαντικό όμως και για τον ιατρό γιατί  έχει καλές συνθήκες και χρόνο για να παρατηρήσει προσεκτικά.  Δεν πιέζεται να τελειώσει βιαστικά την εξέταση από πιθανή δυσφορία του εξεταζόμενου.

Η παρουσία του Αναισθησιολόγου επιτρέπει να γίνεται η βαθύτερη καταστολή με ασφάλεια.

Μετά από την καταστολή χορηγείται αντίδοτο, για να μην υπάρχει υπνηλία και να μη συνεχίζει η επίδραση της καταστολής για πολλές ώρες.

 

Συμπίεση κόστους χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα της ενδοσκόπησης

Τα ενδοσκόπια Αυξημένης Υψηλής Ευκρίνειας, η επιμελημένη απολύμανση και αποστείρωση με όλη την σύγχρονη τεχνολογία, η καταστολή υπό αναισθησιολογική κάλυψη, οι σύγχρονοι χώροι και το εξειδικευμένο προσωπικό έχουν ένα ορισμένο κόστος. Αν προσπαθήσει να μειώσει κανείς τις τιμές πέραν ενός ορίου, τότε θα αναγκαστεί να θυσιάσει κάποια από τα σημαντικά αυτά στοιχεία.

Διάφορα εργαστήρια που δίνουν πολύ χαμηλές τιμές για κολονοσκοπήσεις και γαστροσκοπήσεις  έχει παρατηρηθεί ότι μειώνουν το κόστος με τους εξής τρόπους: Χρησιμοποιούν ενδοσκόπια μειωμένης ευκρίνειας (SD) που είναι φθηνά ή μεταχειρισμένα , δεν τηρούν τους κανόνες απολύμανσης ( δεν έχουν πλυντήρια υπερήχων , κλιβάνους , στεγνωτήρια κτλ) , χρησιμοποιούν ανειδίκευτο προσωπικό και δεν χρησιμοποιούν αναισθησιολογική κάλυψη.

Στην Ενδοσκόπηση Κέρκυρας η τήρηση της υψηλής ποιότητας και όλων των προδιαγραφών είναι αδιαπραγμάτευτη. Προσπαθούμε παρόλα αυτά να κρατάμε όσο χαμηλά μπορούμε τις τιμές.

 

Συνεχής ιατρική ενημέρωση

Η ιατρική  αλλάζει συνεχώς, οι θεραπείες και τα διαγνωστικά μέσα εξελίσσονται συνέχεια. Είναι επιβεβλημένο να παρακολουθεί κανείς από κοντά τις εξελίξεις.  Ο κ. Αντώνης Κογεβίνας είναι Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Αμερικάνικης Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (AGA). Έχει συμμετάσχει σαν ομιλητής σε πολλά συνέδρια, έχει συμμετάσχει σε συγγραφή άρθρων σε διεθνή περιοδικά, σε επιτροπές δημιουργίας κατευθυντηρίων οδηγιών , σε μελέτες και συγγραφή κεφαλαίων σε βιβλία γαστρεντερολογίας  ενώ παρακολουθεί ενεργά τις εξελίξεις στα εξειδικευμένα συνέδρια γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας.

Το νοσηλευτικό προσωπικό της Ενδοσκόπησης-Κέρκυρας είναι όλοι Διπλωματούχοι Νοσηλευτές , συμμετέχουν τακτικά σε Συνέδρια Γαστρεντερολογίας και Ενδοσκόπησης στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό  και έχουν διπλώματα στην παροχή βοηθειών Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης μετά από κατάλληλη εκπαίδευση.